Voeten in azijn: goed idee?

person's feet and hands

Iets waar veel mensen zich voor schamen, zijn voeten. Hun eigen voeten, wel te verstaan. En ach, misschien doet iedereen dat wel een beetje. Want waar de ene harige tenen heeft, kampt de andere met voetschimmel. Sommigen hebben dan weer veel eelt, waar anderen teennagels hebben om niet aan te zien. Laten we ook alle mensen met permanente stinkvoeten niet vergeten.

Hoe je het ook went of keert voeten zijn iets aparts. Om ervoor te zorgen dat je deze zomer zonder schaamte met teenslippers naar buiten stapt, willen we je graag wijzen op een huismiddeltje dat voor veel voetproblemen wordt gebruikt. We vertellen je wat er precies wordt gedaan, maar ook zeker of dit wel verstandig is. Lees gauw verder en geniet van alle informatie die je in deze blog zal vinden.

Een voetenbad van azijn

Je voeten in azijn, oftewel je voeten in een azijnbadje, is een praktijk waarbij je je voeten onderdompelt in een oplossing van water en azijn. De verhouding tussen water en azijn kan variëren, maar meestal wordt één deel azijn gemengd met twee delen water. Of gewoon een bak water met een flinke scheut azijn. Mensen geloven dat deze methode verschillende voordelen heeft voor de gezondheid van de voeten.

Qua soort azijn wordt er trouwens vaak verwezen naar appelazijn of witte azijn. In principe zou je bijvoorbeeld ook zoiets als natuurazijn kunnen gebruiken, al is alles op eigenlijk risico natuurlijk.

Vermeende gezondheidsvoordelen

Mensen doen zo’n badje niet omdat het zo lekker ruikt, maar omdat het om verschillende redenen ‘goed’ zou zijn voor je voeten. Lees:

 • Schimmel tegengaan
  Azijn heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bestrijden van schimmel– en bacteriële infecties aan de voeten. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die last hebben van aandoeningen zoals voetschimmel.
 • Verlichting van geur
  Sommige mensen gebruiken azijnbaden ook om voetgeur te verminderen. Azijn kan helpen bij het neutraliseren van geuren en het achterlaten van je voeten fris en geurvrij.
 • Droge voeten
  Dit is een wat lastiger punt, want je voeten worden volgens sommigen door dit bad juist gehydrateerd, waar andere waarschuwen voor de uitdrogende eigenschappen van azijn. Mocht je droge voeten hebben, dan is een hydraterende créme misschien iets beter voor je.

Droge voeten of niet, als die andere dingen echt waar zouden zijn, zou het best wel fijn zijn, toch?

Waarschuwingen

Maar, is zo’n voetbadje met azijn nou echt een goed idee. We zouden in principe ‘ja’ kunnen zeggen, op basis van bovenstaande punten. Echter zijn we liever wat voorzichtiger en houden we het antwoord voor nu op ‘nee’.

Dat heeft er mee te maken dat azijn ook schade kan aanrichten. Bijvoorbeeld als je open wonden, snijwonden of blaren op je voeten zijn, omdat het de kapotte huid kan laten branden. Daarnaast moet je de verhouding azijn sowieso niet naar een te hoog level tillen, vanwege het irriteren van de huid.

Wat dan wel doen met azijn?

Misschien heb je de azijn al wel in huis gehaald en weet je niet wat je ermee aan moet. Gelukkig komen wij daar om de hoek kijken. We vertellen je namelijk graag wat je met verschillende soorten azijn kan bewerkstelligen. Lees je gauw verder?

 1. Appelazijn
  Appelazijn kan worden gebruikt als een smaakvolle toevoeging aan saladedressings. Meng het met olijfolie, honing, mosterd en kruiden voor een heerlijke dressing.
 2. Schoonmaakazijn
  Je kunt hier onder andere kalkaanslag mee verwijderen in de badkamer en keuken, ruiten mee streeploos schoonmaken, roestvlekken op metaal mee behandelen en het helpt bij het ontvetten van oppervlakken. Verdun het met water voor gebruik en zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is vanwege de sterke geur.
 3. Natuurazijn
  Een echte alleskunner! Het kan namelijk worden gebruikt als een natuurlijk schoonmaakmiddel voor het verwijderen van vlekken, geuren en kalkaanslag. Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijk conserveermiddel bij het inmaken van groenten en fruit. Daarnaast wordt het soms gebruikt als een ingrediënt in dressings en marinades vanwege de lichte zure smaak. Natuurazijn heeft dus diverse toepassingen in huishoudelijke en culinaire doeleinden.
 4. Witte wijnazijn
  Witte wijnazijn kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het is een smaakvolle toevoeging aan saladedressings en marinades en het kan worden gebruikt om vlees of vis te marineren voor extra smaak en malsheid.

Kijk aan, fantastisch veel dingen die je allemaal met je azijn kan doen. Let op welke azijn je aanschaft en zoek eventueel op het internet naar lekker recept met onder andere de appelazijn.

Voetproblemen oplossen

Wat je kan doen om je voetproblemen op te lossen? Nou, wat dacht je wellicht van de de dokter bellen? Nog even uitstellen? Denk dan aan antischimmelcrème voor schimmel. Eelt kan worden verzacht met een puimsteen of eeltvijl. Hydrateer dagelijks met een vochtinbrengende crème om droge voeten te voorkomen. En, tot slot draag comfortabele schoenen en gebruik inlegzolen indien nodig. Bij ernstige problemen raadpleeg een arts of podoloog voor professioneel advies. Onthoud dat het essentieel is om een goede voetverzorging te hanteren bij zoiets als schimmel, eelt en droge voeten.

Conclusie

Voeten in azijn kan een effectieve en natuurlijke manier zijn om verschillende voetproblemen aan te pakken. Van het tegengaan van schimmels tot het verbeteren van de algehele gezondheid van je voeten, azijn heeft zeker zijn voordelen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Contacteer indien mogelijk een medisch professional.

Laatste artikelen van Blog