Paracetamol op lege maag: goed idee of niet?

/
grayscale photo of person placing hand on face

Een paracetamolletje hier, een paracetamolletje daar. Als je niet beter wist dan dacht je dat het bijna normaal is om zo’n wit dingetje in je knaakje te stoppen. Toch is het een medicijn dat je eigenlijk best wel serieus moet nemen. Serieus in de zin dat je er niet te veel van moet innemen en dat het echt werkt tegen een aantal klachten die je kan hebben.

In dit artikel zullen we een aantal van de belangrijkste aspecten van een paracetamol onder de loop nemen. Eén van die aspecten gaat over het gegeven of je een paracetamol op een lege maag kan innemen of niet. In dit artikel zullen we deze vraag en nog veel meer relevante informatie bespreken. Zo kan jij voortaan een paracetamol gebruiken met de beste resultaten en met minimale bijwerkingen. Lees je gauw verder?

Waaruit bestaat een paracetamol?

Een paracetamol is een medicijn dat wordt gebruikt om pijn te verlichten en koorts te verlagen, een echte pijnstiller dus. Het wordt vaak voorgeschreven door artsen, hoewel veel mensen eigenlijk zelf ook paracetamol slikken wanneer ze bepaalde klachten ervaren. Die klachten, daar gaan we zo nog even op in. Voordat we die informatie aan je voorleggen, willen we je graag uitleggen hoe een paracetamol eigenlijk werkt.

Een paracetamol neemt de pijn niet weg, het verdoezelt het eigenlijk. Nadat de paracetamol in je spijsverteringskanaal terecht is gekomen, komen de stoffen vrij. Die stoffen zorgen ervoor dat de pijnsignalen niet of minder goed bij je hersenen terecht komen. Het is daarmee geen oplossing voor een probleem wat je hebt, maar wel een tijdelijke manier tot verlichting. Je zal dan ook de volgende klachten met een paracetamol kunnen ‘verhelpen’:

 • koorts
 • hoofdpijn
 • menstruatiepijn
 • spierpijn
 • rugpijn
 • kiespijn
 • pijn bij verkoudheid of griep
 • keelpijn

Kan je op een lege maag paracetamol innemen?

Het is over het algemeen veilig om paracetamol op een lege maag in te nemen. Paracetamol wordt goed verdragen door de meeste mensen en heeft meestal geen negatieve effecten op de maag. In tegenstelling tot sommige andere pijnstillers, zoals NSAID’s, veroorzaakt paracetamol zelden maagirritatie. Die NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen) dat zijn hevigere pijnstillers, waaronder ibuprofen. Het is om die reden altijd belangrijk om de bijsluiter voorafgaand aan gebruik te lezen. Het voorkomt dat je de verkeerde hoeveelheid inneemt, maar ook dat je het niet om de verkeerde reden of in de verkeerde situatie inneemt. Neem geen paracetamol in:

 • in combinatie met andere medicijnen waar paracetamol in zit
 • als je lever of nieren niet goed werken
 • in combinatie met (veel) alcohol
 • na een aaneensluitende periode van 10-15 dagen wanneer je paracetamol inneemt tegen hoofdpijn

Dus, een paracetamol kan je best op een lege maag inslikken. Sterker nog, het zal zelfs sneller inwerken als je het inneemt op een lege maag. Wees je er echter van bewust dat je de bijsluiter goed dient door te nemen, om eventuele problemen te voorkomen.

Tips voor het innemen van paracetamol

Naast het feit dat je de bijsluiter dient te lezen, zetten we hier alvast de belangrijkste tips voor het innemen van paracetamol op een rijtje. Lees:

#1 Tijd

Wacht de aanbevolen tijd tussen doses af, voordat je nog een dosis neemt. Overdosering kan, hoewel het nauwelijks voorkomt, enorm schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Voor volwassenen geldt bij paracetamol van 500 mg een tussenperiode van 4-6 uur. Je slikt dan één (500 mg) of twee (1000mg) pillen per keer.

Check altijd de bijsluiter om bovenstaande hoeveelheden te controleren.

#2 Water

Neem paracetamol in met een vol glas water. Dit helpt de absorptie te versnellen en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het medicijn in je lichaam. Bovendien is het ook vrijwel onmogelijk om zo’n droog ding zonder vocht naar binnen te werken. Overigens maakt het volgens verschillende professionals niet per se uit of je de paracetamol in zijn geheel of opgelost in water tot je neemt.

#3 Eten

Hoewel je een paracetamol op een lege maag kan inslikken, kan het nooit verkeerd zijn om voorafgaand een beetje te eten. Mocht je een gevoelige maag hebben, dan is je maag op dat vlak weer wat beter beschermd.

Conclusie

Paracetamol op een lege maag nemen is over het algemeen veilig en zou zelfs enkele voordelen bieden. Het is echter belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de aanbevolen dosering te volgen om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. Als je twijfelt of vragen heeft, raadpleeg dan altijd je arts of apotheker. Zij kunnen je bijvoorbeeld ook vertellen hoe het zit bij het geven van paracetamol aan kinderen of bij het innemen van deze witte pil wanneer je zwanger bent. Hoe dan ook is het een werelds middeltje waar wij Nederlanders verknocht op zijn. Misschien wel té verknocht.

Laatste artikelen van Blog