Broek stinkt bij kruis vrouw: oorzaken en oplossingen

round red fruit

Heb je je ooit afgevraagd waarom je broek soms een onaangename geur heeft rondom je kruis? Heb je er weleens over nagedacht dat je het misschien zelf niet eens doorhebt, maar een ander wel? Hoe dan ook kan het een vervelend probleem zijn, waar je niet zomaar vanaf komt.

We vertellen je in dit artikel over de redenen waardoor dit kan gebeuren. Ook zullen we een aantal oplossingen voorleggen, om het probleem in de toekomst tegen te gaan. Wees je ervan bewust dat je niet de enige bent en je er niet voor hoeft te schamen. We zijn er om je te helpen, niet om je een belerende les te geven.

Oorzaken stinkend kruis

Om te weten hoe je iets moet oplossen, is het handig om te weten hoe het in eerste instantie eigenlijk ontstaat. Op die manier kan je een deductieve gedachtengang in werking stellen en bedenken hoe je het de volgende keer beter kan doen. Dit zijn in ieder geval een aantal van de veelvoorkomende oorzaken:

#1 Zweet en bacteriën

Zweet kan bijdragen aan een stinkende broek. Wanneer je zweet, wordt het warm en vochtig. Het creëert een vrijspel voor bacteriën, welke zich vermengen op je huid en kleding, waardoor een onaangename geur ontstaat. Dit probleem kan verergeren als je strakke broeken draagt die niet ademen.

#2 Persoonlijke hygiëne

Een misschien minder voorkomende oorzaak van een stinkende broek bij vrouwen is een gebrek aan hygiëne. Als je niet regelmatig doucht of je ondergoed niet vaak genoeg verschoont, zullen bacteriën zich ophopen in het kruisgebied en een onaangename geur veroorzaken. Natuurlijk wordt het afgeraden om je vulva te wassen met zeep, maar helemaal niks doen is ook geen optie.

Oplossingen voor een stinkend kruis

Voor (bijna) alles is een oplossing en zo ook voor bovenstaande ‘problemen’.

  • Oplossing voor zweet en bacteriën

Kies in plaats van strakke broeken voor kleding gemaakt van ademende stoffen om zweet te verminderen en geurtjes te voorkomen. Denk aan een linnen broek of misschien wel een rokje of een jurkje, waar je al helemaal ‘alle ruimte’ hebt.

  • Oplossing voor persoonlijke hygiëne

Zorg ervoor dat je dagelijks doucht en schoon ondergoed draagt om dit probleem te voorkomen. Met het douchen kan je je vulva schoon spoelen met water. In principe zou dit ‘genoeg’ moeten zijn om de hygiëne van je vulva op pijl te houden. Pas op met zeepjes die de pH-waarde van je vagina aantasten.

Over die pH-waarde gesproken: de pH-waarde van de vagina varieert normaal gesproken tussen 3,8 en 4,5, wat een zure omgeving creëert. Deze lage pH is overigens essentieel voor het behoud van een gezonde vaginale flora en het voorkomen van infecties. De zure omgeving helpt schadelijke bacteriën en schimmels te remmen, terwijl het de groei van nuttige lactobacillen (melkdzuurbacteriën) bevordert. Veranderingen in de vaginale pH kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals menstruatie, seksuele activiteit, menopauze en infecties. Het handhaven van de juiste pH-balans is cruciaal voor de vaginale gezondheid en kan worden ondersteund door een gezonde levensstijl en goede hygiënepraktijken.

  • Oplossing voor beide problemen

Ook is het goed om regelmatig je broeken te wassen, gelieve op zo’n 40 graden en met een mild wasmiddel. Gebruik eventueel azijn om geuren te neutraliseren en droog de broeken goed voordat je ze aantrekt of in de kast legt. Ondergoed was je eigenlijk vaker op 60 graden Celsius, omdat die temperatuur ervoor zorgt dat de bacteriën worden gedood.

Opletten bij bepaalde geuren

Maar, soms zegt een bepaalde geur ook iets over de gezondheid van je vulva (en vagina), wat helemaal niks met zweet te maken heeft. Sowieso is het allereerst belangrijk om te onthouden dat geur subjectief is en kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen zou de geur van de vulva mild en niet storend moeten zijn. Echter kan een sterke, onaangename geur wijzen op een aantal mogelijke gezondheidsproblemen, zoals:

  1. Bacteriële vaginose: Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een sterke, visachtige geur. Het wordt veroorzaakt door een onbalans in de bacteriën in de vagina.
  2. Candida-infectie (schimmelinfectie): Een gistinfectie kan een zure of broodachtige geur veroorzaken.
  3. Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen): Sommige soa’s, zoals chlamydia of gonorroe, kunnen gepaard gaan met een onaangename geur.
  4. Hygiëne: Overmatig wassen met zeep of gebruik van geparfumeerde producten kan de natuurlijke balans van de vagina verstoren en een onaangename geur veroorzaken.
  5. Hormonale schommelingen: Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatie of de menopauze, kunnen van invloed zijn op de geur van de vulva.

Als je merkt dat de geur van je vulva sterk of ongebruikelijk is, en vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, pijn, afscheiding of branderigheid, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan de oorzaak van de geur beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen om eventuele gezondheidsproblemen op te lossen. Het is ook belangrijk om een goede persoonlijke hygiëne te handhaven, maar overdrijf niet met het gebruik van zeep of geparfumeerde producten, omdat dit de natuurlijke balans van de vagina kan verstoren.

Conclusie

In veel gevallen zal een stinkende broek, wanneer deze sporadisch voorkomt, gevolg zijn van bacteriën, vocht en warmte. Het is makkelijk te voorkomen door wat losse kleding aan te trekken. En, met een reguliere wasbeurt zal je de geurtjes wel weer uit je broek krijgen. Echter is het oppassen geblazen als er veel geur van je vulva/ vagina zelf afkomt. Met name als het een hele specifieke geur is, zoals vis. Het kan Duden op een ernstiger, onderliggend probleem. Het is daarom zaak om daar rekening mee te houden en medische hulp in te schakelen indien nodig.

Laatste artikelen van Blog