Ouderwets rabarber recept

/
person holding red and yellow strap

Rabarber is een geweldige groente die vaak over het hoofd wordt gezien in de moderne keuken. Toch heeft dit veelzijdige ingrediënt een lange geschiedenis in Nederland en wordt het door veel mensen nog geregeld gegeten. Lekker wat rabarber over de yoghurt, bij de aardappelen en nog veel meer.

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je op de ouderwetse manier rabarber maakt. We zullen dus niet vertellen hoe je er een taart van kan maken, maar gewoon, hoe je het met wat vanille en suiker kan omtoveren tot een fantastisch (bij)gerecht. Van a tot z uitgelegd, inclusief de vermelding van alle ingrediënten, jij komt er wel!

Oorsprong

Voor we verder gaan naar het recept, willen we je eerst nog even wat bijbrengen over de oorsprong van rabarber. Want hoewel je misschien denkt dat het goedje iets ’typisch Nederlands’ is, is dat absoluut niet het geval.

Rabarber vindt zijn oorsprong in Azie. Het groeit daar in het wild en wordt door vele mensen nog gebruikt om de vermeende medicinale eigenschappen die het zou hebben. Zo zou het een sterk laxerende werking hebben en veel eetlust opwekken. Als je kijkt naar de voedingswaarden, dan zit het bomvol antioxidanten, vitamine K en verschillende mineralen. De vezels waar je mee te maken hebt, werken ten goede op je darmflora.

Naar Europa

Maar goed, Azië dus. Pas in 1800 werd rabarber wat bekender in Europa en dan om precies te zijn in Engeland. Uiteindelijk zou het ook overvliegen naar Nederland waar het inmiddels ook al decennialang door meerdere generaties wordt geconsumeerd. Je kan rabarber dan ook goed zelf telen in een humusrijke moestuin. De plant van de rabarber is vast, dus als je het ergens heb gepland, kan je er jaar naar jaar van genieten. Let op dat rabarber een hardnekkige plant is en zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Bovendien heeft een plant veel ruimte nodig om te groeien. Als je dat hem niet geeft, zoekt hij daar zelf naar.

Rabarbercompote

Rabarbermoes, rabarbercompote of rabarber van oma… Noem het wat je wil, maar dit heb je er in ieder geval voor nodig! Misschien kan je het zelfs wel maken van je eigen geteelde rabarber. Hmm…

Ingrediënten

  • 500 gram rabarberstelen
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Scheut water
  • 1 vanille stokje

Bereidingswijze

  1. Was de rabarberstelen grondig. Snijd de uiteinden van de rabarber af en snijd de stengel in stukken van ongeveer 2 centimeter. Het kan zijn dat je wat ‘draden’ meeneemt bij het snijden van de uiteinden, deze wil je dan ook weggooien.
  2. Schraap de vanille uit het merg van het vanille stokje. Houd dit eventjes apart, bijvoorbeeld op het mes.
  3. Plaats de gesneden rabarber samen met de vanille in een pan en voeg alvast een flinke scheut water toe. De rabarber staat absoluut niet onderwater, maar de pan heeft wel een klein bodempje.
  4. Voeg suiker toe naar smaak, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben. Met zo’n drie eetlepels kom je al een heel eind.
  5. Kook de rabarber op laag vuur tot het zacht en gaar is, met de pan op de deksel. Houd tien minuten aan als minimum.
  6. Haal de rabarber van de warmtebron en laat het rustig afkoelen. Je kan het daarna direct serveren als bij- of hoofdgerecht.

Serveertip: rasp een schone citroen en voeg de schil bij het afkoelen toe. Het geeft net een soort fijne touch aan het gerecht. Dat hangt er natuurlijk wel vanaf met wat voor andere gerechten je het serveert.

5x alternatieve recepten

Rabarbercompote eet je dus voornamelijk als bijgerecht. Je zou het ook gewoon ‘los’ kunnen eten. Veel mensen eten het als dessert en warmen het een aantal seconden op in de magnetron. Wat suiker erbij om het zuur te breken et voilà, je bent ready to go. Maar wat zijn eigenlijk nog meer ideeën of recepten wat je met rabarber kan doen?

  1. Rabarbertaart
    Een verjaardag op de planning? Wat dacht je ervan om een plaattaart te maken met rabarber. Veel zoet deeg en wat zure rabarber zullen de absolute nieuwe favoriet van je gasten worden. Heb je wat over, plant het dan gewoon lekker in de vriezer.
  2. Rabarber havermout crumble
    Ontbijten is soms moeilijk, maar met een rabarber havermout crumble hoef je je geen zorgen meer te maken. Maak bijvoorbeeld wat crumbles in het formaat van een muffin en je hebt de komende tijd een heerlijke start van de dag.
  3. Rabarberjam
    Hmm, in plaats van al die veel te zoete meuk (sorry not sorry) uit de supermarkt, je eigen gemaakte, verse jam. Dit is wat steviger dan de compote en kan je waarschijnlijk ook langer bewaren in de potjes die je ervan hebt gemaakt. Wel veel werk!
  4. Rabarberijs
    Hoewel we we het wellicht wel verstandig vinden om hier nog een zoete fruitsoort (zoals aardbei) aan toe te voegen, schikt rabarber zich heel goed om smaak aan ijs te geven.
  5. Rabarber bij een hartig gerecht
    Serveer een dot rabarber bij een heerlijk stuk varkenshaas, in een salade met geitenkaas, bij citroenkip of maak er zelfs een pannenkoek van. Ook hartige gerechten lenen zich uitstekend om gepaard te gaan met rabarber.

Wist je trouwens dat rabarber een groente is. Hoewel je het vaak ziet als toevoeging bij zoete gerechten, is het toch echt geen fruit. Maar goed ook, want zo kan je er misschien og mee wegkomen dat een portie rabarbercompote je groente voor die dag betreft…

Conclusie

Rabarber van ‘vroeger’ is rabarber in de vorm van een compote. Het smelt weg op je tong, je werkt er met gemak lepels van naar binnen en het zuurtje trekt je kaken goed samen. Rabarber is een ingrediënt dat bij zowel zoete als hartige gerechten past en is wat ons betreft geweldig. Probeer het recept eens uit en laat ons zeker weten wat je ervan vond!

Laatste artikelen van Blog