Otrium retour: hoe doe je dat eigenlijk?

person holding white plastic clothes hanger

Otri-wattes? Nee, nee, ‘gewoon’ Otrium. Het is een relatief nieuw kledingplatform, waar alleen maar outlet-kleding wordt verkocht. Het streven van Otrium is om te voorkomen dat nieuwe, ongedragen kleding op de afvalstapel belandt, zoals dat nu nog weleens het geval is. In ieder geval is het een mooi initiatief, waarvan we hopen dat het in de toekomst zal groeien.

Maar, oké, je hebt er iets besteld en het blijkt niet te groot/ te klein/ kapot/ etc. te zijn. Kan je het dan nog retourneren (het gaat immers om een outlet-product), of belandt het dan alsnog in de verbrandingsoven? Nou nee, retourneren kan ‘gewoon’ en we vertellen je graag hoe je dat doet. Lees dus gauw verder, zodat je alles nog as soon as possible kan terugsturen.

Een retour aanmaken

Allereerst zullen we ingaan op de manier waarop je de retour kan organiseren. We nemen je stap voor stap mee, vanaf inpakken tot verzending. Lees:

Stap 1: Retour inpakken

Allereerst is het zaak dat je de items uit de bestelling die je wil retourneren, gaat inpakken. In principe gebruik je hier de originele verpakking om het item te verpakken, waarna je deze inpakt in de doos of envelop.

Een pluspuntje: anders dan bij veel andere merken, is het mogelijk om meerdere bestellingen in één verpakking te stoppen. Het levert je geen problemen op.

Stap 2: Retour voorbereiden

Als het goed is, heb je bij het ontvangen van het pakket een retourformulier gekregen. Deze vul je naar behoren in en voeg je toe aan het pakket. Je zal ook een retourlabel hebben ontvangen. Je retourlabel plak je aan de buitenkant van het pakket op, gelieve over het originele verzendlabel, zodat je eigen adres en gegevens niet meer zichtbaar zijn.

Help, mijn retourlabel en -formulier zijn kwijt!

Dat je het retourlabel kwijt bent, is geen probleem. Bij het DHL ServicePoint geef je gewoon aan dat het pakket naar Otrium moet en je zal goedzitten. Het retourformulier zal je daarentegen wel opnieuw moeten downloaden, printen en invullen, zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn.

Stap 3: Retour versturen

Nu alles goed en wel is ingepakt, is het tijd om de retour te versturen. De retour gaat altijd via DHL. Je zoekt een ServicePoint op, waar je je pakket meteen kan afgeven. In principe hoef je hierna niks meer te doen, behalve het in ontvangst nemen van de track & trace code, waarmee je altijd zicht hebt op je pakket.

Tot het moment dat je retour is aangekomen, verwerkt en je je geld terughebt, raden we aan vast te houden aan het pakket.

Terugbetalingen

Alleen wanneer alle geretourneerde items in goede orde zijn ontvangen, zal je het gehele bedrag dat je voor die items hebt betaald, gerestitueerd krijgen. Dit gebeurt zo snel als mogelijk, met een mogelijke uitschieter tot 14 dagen. In principe worden daar de verzendkosten vanaf gehaald. Die blijven dus voor jouw rekening, ténzij je de gehele bestelling retourneert. Dan krijg je ook de verzendkosten terug.

Ruilen

Wat niet heel anders is aan deze webshop dan aan andere webshops, is het beleid om te ruilen. In drie woorden komt het op het volgende neer: ruilen kan niet. Wil je een item in een maat groter bestellen, dan zal je deze opnieuw moeten bestellen. Ondertussen zal je wel een keer het geld terugkrijgen van het geretourneerde item en ‘loop je alsnog geen geld mis’.

Retourbeleid uitgediept

Goed, nu je de basis van het retourneren wel ongeveer begrijpt, willen we je graag wijzen op een aantal belangrijke zaken. Deze hebben zeker betrekking op jou, dus sla ze alsjeblieft niet over!

 1. Retourtermijn
  In totaal heb je 60 dagen om je pakket retour te doen. Deze 60 dagen gaan in op het moment dat je het pakket in huis hebt, of wanneer deze door een andere derde (exclusief bezorger) is aangenomen.
 2. Retourstaat
  Natuurlijk moeten alle items voor het retourneren in ongebruikte, ongewassen, ongedragen en onbeschadigde staat terugkomen. Is dit niet het geval, dan staat Otrium in haar recht om waardevermindering in te brengen. Dit betekent dat jij niet het volledig betaalde bedrag terug krijgt.
 3. Uitzonderingen op retour
  Niet alle producten mag je retourneren, althans, niet alle producten die zich in een specifieke staat bevinden. We doelen op ondergoed/ zwemkleding waarvan de hygiënestrip is verwijderd en op oorbellen/ piercings die niet meer in hun ongeopende verpakking zitten.
 4. Kosten
  Helaas zijn de verzendkosten en de retourkosten voor eigen rekening. Dit betekent dat de €6,95 in mindering op het terug te krijgen bedrag wordt gebracht. Echter, wanneer een bestelling al van origine uit meerdere pakketten bestond, hoef je het bedrag maar één keer te betalen. En, zoals vermeldt, de verzendkosten worden alleen ingehouden als de retour slechts een deel van de bestelling omvat.

Zo zie je maar weer dat sommige retourtjes toch niet zo soepel kunnen verlopen als je misschien had gedacht of zelfs gehoopt. Het is niet erg dat je ergens een vergissing in maakt, maar wel jammer als je het had kunnen voorkomen, door de ‘kleine lettertjes’ te lezen. Een bedrijf als Otrium is bijna verplicht om transparant over dat soort zaken te zijn, dus waarom zou daar dan niet gebruik van maken, vragen we ons weleens af.

Wie is Otrium?

We hadden het er in de inleiding al even over, maar geven je graag nog een wat meer uitgebreidere variant van wie of wat Otrium nu eigenlijk is. Lees maar even:

Otrium is een online platform dat kledingoutlets en merken samenbrengt om mode tegen gereduceerde prijzen aan te bieden. Het stelt klanten in staat om hoogwaardige kleding en accessoires te shoppen met aanzienlijke kortingen, soms tot wel 70% of meer. Otrium fungeert als een verkoopkanaal voor merken om hun overtollige voorraad te verkopen, waardoor ze ruimte maken voor nieuwe collecties en verspilling verminderen.

Klanten kunnen door een gevarieerd assortiment bladeren, van bekende designermerken tot opkomende labels. Otrium heeft een groeiende populariteit gekend vanwege de mogelijkheid om modebewuste consumenten betaalbare en trendy opties te bieden. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, behalve dan dat het echt zo is!

Laatste artikelen van Blog