Kleding beveiliging verwijderen: alarm eraf (per ongeluk er op laten zitten natuurlijk!)

/
clothes store interior

Only when er echt per ongeluk nog een alarmlabel aan je kleding zit, kan je gaan proberen het er vanaf te gaan halen. Maar, believe us when we say dat dat bijna onmogelijk is. Althans, het is frustrerend, maar er zijn wel degelijk manieren om de beveiligingselementen te verwijderen, zónder je kleding te beschadigen. En, omdat we de ergste niet zijn, vertellen we je graag hoe je zo’n beveiligingslabel van je kleding afhaalt. We hebben ons verdiept in meerdere mogelijkheden, waarbij de ene waarschijnlijk beter bij jouw situatie past dan de andere. Lees je gauw verder?

De beveiliging op kleding uitgelegd

Kleding beveiliging omvat verschillende beveiligingselementen die in kledingstukken worden geplaatst om diefstal te voorkomen. Dit kunnen magnetische alarmlabels, hard tags of zelfs RFID-tags zijn. Ze worden meestal aangebracht in kledingstukken in kledingwinkels en moeten worden verwijderd of gedeactiveerd bij de kassa voordat je de winkel verlaat.

Waarschijnlijk heb jij te maken met een magnetisch alarmlabel of een hard tag wat nog in je kleding zit. Hoewel het erg gek is dat het alarm in de winkel niet afging toen je de winkel uitliep, kan zoiets dus een keer gebeuren. Je vraagt je af welke opties je hebt om het ding eraf te krijgen.

Hoe verwijder je de kleding beveiliging?

Voor het verwijderen van de kleding beveiliging heb je in principe veel geduld en voorzichtigheid nodig. Bekijk de volgende opties en kies degene die het beste bij jouw voorkeur past.

#1 Terug naar een winkel

De meest veilige optie die je kan nemen, is om terug te gaan naar de winkel waar je het item hebt gekocht. Neem het bonnetje mee en vertel eerlijk dat zij zijn vergeten het alarmlabel er vanaf te halen. Is de winkel ver weg of heb je het artikel in eerste instantie online besteld, dan kan je naar een andere willekeurige kledingwinkel. Ook hierbij geldt dat je de betaalbewijzen mee moet nemen, zodat zij zeker weten dat je het wel hebt betaald. Hoewel er een kans bestaat dat ze ‘nee’ zeggen op het verwijderen van het label, zullen de meeste medewerkers je wel willen helpen.

#2 Identificatie van het label

Afhankelijk van het soort label, zal je deze op verschillende wijzen moeten verwijderen. We zetten het op een rijtje. Lees:

  • Magnetisch alarmlabel
    Als je te maken hebt met een magnetisch alarmlabel, kun je proberen het voorzichtig te verwijderen met behulp van een sterke magneet. Plaats de magneet tegen het label en beweeg het langzaam heen en weer totdat het label loskomt. Let op: de magneet moet écht heel sterk zijn.
  • Hard tag verwijderen
    Als je een hard tag hebt, kun je proberen de beveiligingsspeld die eraan is bevestigd voorzichtig te openen met behulp van een tang. Zorg ervoor dat je de kleding niet beschadigt terwijl je dit doet. Als we dus zeggen ‘voorzichtig’ dan bedoelen we ook echt voorzichtig.

Lukt het niet om met bovenstaande manieren de beveiliging te verwijderen, dan is het misschien handig om een professional (aka de kledingwinkel) te raadplegen.

#3 RFID-tags

Poeh, en dan heb je nog zo’n privacy-omstreden kleding beveiliging. Je ziet het niet overal, maar heb je er wel mee te maken, dan moet je daar niet blij mee zijn. Een RFID-tag in kleding is namelijk een kleine elektronische chip met een antenne die informatie draadloos kan verzenden en ontvangen. Het wordt gebruikt voor inventarisatie, diefstalpreventie en tracking van kledingstukken. Als je iets aankoopt in de winkel met een dergelijke tag, dan maken ze deze met een apparaat onschadelijk. Vergeten ze dit, dan kan je dus worden getrackt. Dus, wat ons betreft knip je deze, indien mogelijk, eruit of ga je as soon as possible terug naar de winkel.

En zo’n ander ding dan?

Tot slot gaan we nog in op een ander soort alarmlabel wat je nog weleens in kleding vindt. Het betreft dan een soort lang staafje, wat hard aanvoelt. In principe gaat dit in veel gevallen goed, wanneer dit nog in je kleding zit. Maar, er bestaan winkels met ontzettend gevoelige detectiepoortjes, zoals de Kruidvat. Loop je met je nieuwe shirt van bijvoorbeeld de C&A naar binnen, dan gaat het alarm af. En dat terwijl je nog niet eens in de winkel bent geweest.

Zo’n ‘probleem’ is gemakkelijk om op te lossen. Kom je er met een Kruidvat-medewerker achter dat het inderdaad zo’n label betreft, dan zal hij of zij je waarschijnlijk een schaar aanbieden om het label eruit te knippen. Zowel voor de winkel als voor jezelf is het namelijk erg vervelend als constant de detectiepoortjes afgaan, terwijl je helemaal niks hebt gedaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is altijd beter om te voorkomen dat je kledingbeveiliging moet verwijderen. We geven je enkele tips om dat te doen:

  • Controleer je kleding bij aankoop
    Bij het kopen van nieuwe kleding is het verstandig om te controleren of er geen beveiligingselementen zijn achtergelaten. Dit controleer je op voorhand om bijvoorbeeld bij het passen hiernaar te zoeken. Mocht het bij de kassa worden vergeten, dan kan jij de medewerker daar op wijzen. We know, dat is niet jouw taak, maar goed, soms is het niet anders.
  • Bewaar je kassabon
    Bewaar altijd je kassabon totdat je zeker weet dat alle beveiligingselementen zijn verwijderd. Dit is een soort garantie dat je het kledingstuk wel degelijk hebt betaald, zoals we eerder al vermeldden.

Deze tips zijn eigenlijk een soort ‘preventie tips’. Hier zelf actief mee bezig zijn zal je dan ook eigenlijk altijd in dank worden afgenomen.

Conclusie

Het verwijderen van kledingbeveiliging kan een beetje lastig zijn, maar met de juiste kennis en voorzichtigheid is het zeker mogelijk. Onthoud altijd dat het beter is om de beveiligingselementen te laten verwijderen bij de kassa om eventuele problemen te voorkomen. Als je echter per ongeluk een beveiligingselement hebt laten zitten, volg dan bovenstaande stappen om je kleding te redden.

Laatste artikelen van Blog