Hoeveel ís 50 ml eigenlijk? Is het zoveel als de hoeveelheid van een half gevuld glas? Of kan je het misschien afmeten met een lepel? In dit artikel zullen we niet alleen antwoord geven op de eerste vraag, we zullen ook enkele handige trucjes delen om het makkelijk af te meten. We zullen je eveneens verblijden met van allerlei tips en trucs die het leven in de keuken op andere manieren makkelijker maken. We zien graag dat je met plezier in de keuken staat, dus waarom zouden we alle tips voor onszelf houden?
Hoeveel is 50 ml?
Voordat we ingaan op de trucjes om 50 ml vloeistof af te meten, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel 50 ml eigenlijk is. 50 milliliter is een metrische eenheid van volume die gelijkstaat aan 0,005 liter. Dit komt overeen met ongeveer 1/5 van een standaarddrinkglas (250 ml) of iets minder dan een kwart van een kopje. Het is een hoeveelheid die vaak wordt gebruikt in recepten voor sauzen, dressings, en andere ingrediënten. Om die laatste reden is het wel handig om ook bij de afwezigheid van zoiets als een maatbeker, te weten hoeveel 50 milliliter nu eigenlijk is.
Handmatig 50 ml afmeten
Nu we weten wat de precieze hoeveelheid van 50 ml betekent, kunnen we kijken naar enkele handige manieren om het af te meten. Af te meten zonder het gebruik van een maatbeker.
#1 Lepels
Zowel een theelepel als een eetlepel zijn goede voorwerpen om kleine hoeveelheden vloeistof af te meten. Je kan ongeveer uitgaan van de volgende verhoudingen:
- Theelepel
Een theelepel staat ongeveer gelijk aan 5 ml. 50 ml staat dan gelijk aan 10 theelepels. - Eetlepel
Een eetlepel zal je zo’n 15 ml opleveren. Neem iets minder dan drieënhalve eetlepel en je zal wel goed zitten.
Dit is trouwens als we het gros van het internet moeten geloven. Iemand als het Voedingscentrum zet de hoeveelheden van een thee- en eetlepel namelijk op 2 en 12 ml. Je kan je wel indenken dat dat grote verschillen kan opleveren.
#2 Cocktailmaatbeker
Als je een cocktailset hebt, heb je daar ongetwijfeld ook een klein maatbekertje bij. Zo’n barmaatje, ofwel een jigger, heeft doorgaans een kant van 30 ml en een kant van 15 ml. Hierbij geldt dat je iets meer dan drie keer 15 ml of anderhalf keer 30 ml neemt, je wel zal goed zitten. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt!
#3 Glazen en kopjes
Het volgende, wat je ongetwijfeld in de kast hebt staan, zijn glazen en kopjes. Van de standaardglazen en kopjes kan een standaard inhoud worden aangehouden, waar je zeker mee uit de voeten komt:
- Glas
Een glas heeft doorgaans een inhoud van 250 ml. Een vijfde van het glas zal dus op 50 ml neerkomen. Echter kan je je weer afvragen wat dan weer een vijfde deel is. Dat is toch wat lastiger dan het aanmeten van een half glas. - Kopje
Een standaard kopje zou iets minder dan 200 ml betreffen. Je neemt een vierde van het kopje en je zal wel goedzitten. Denk aan een kopje van Senseo, die is als het goed is écht 200 ml.
#4 Weegschaal
Je zou eventueel ook uit de voeten kunnen met een keukenweegschaal. Een weegschaal geeft doorgaans grammen aan, maar er bestaan soorten die je ook kan instellen op ‘ml’. Zet een schaaltje op de weegschaal, druk op tare en voeg 50 ml aan het schaaltje toe. Mocht je geen ‘ml-stand’ hebben, dan kan je ook 50 gram aanhouden. 50 gram moet wel ongeveer overeenkomen met 50 ml.
Andere handige trucjes in de keuken
Dus, nu je weet hoe je 50 ml zonder maatbeker kan afwegen, willen we je nog een aantal andere handige trucjes voor in de keuken aanbieden. We hebben een mooie lijst gemaakt, waar je het ene van zal herkennen en waar je het andere juist kan toevoegen aan je ‘skillset’.
- Knoflookgeur aan je handen
Gebruik wat citroensap met baking soda wrijf het mengsel over je handen. De geur zal worden geneutraliseerd en je hebt geen last meer van de geur. Je kan ook je handen wrijven over roestvrijstaal, waar onder andere veel kranen van zijn gemaakt. - Bakpapier als trechter
Bakpapier kan je makkelijk naar een trechter vouwen, waardoor je ingrediënten makkelijk in een kleine opening giet. Let op: plakband plakt vaak niet aan bakpapier, dus verzin hier een oplossing voor. - Een ui snijden zonder tranen
Zet een paar minuten voor het snijden van een ui de ui in de vriezer. De kans op tranen wordt aanzienlijk vermindert. Wat je ook kan doen is om je handen/ polsen nat te houden en/ of een natte doek naast de snijplank te houden. Het gas dat je ogen doet tranen zal eerder daarheen gaan, dan naar je ogen. - Sauzen invriezen als ijsklontje
Bevries restjes saus in een ijsklontjesbakje voor later gebruik. Het smelt door de kleinere inhoud sneller en zal vrijwel meteen kunnen worden gebruikt voor een nieuw gerecht. - Ei testen
Leg een ei in een kom met water; als het blijft drijven, is het oud en oneetbaar en als het zinkt, is het vers. Als het ei wel op de bodem ligt, maar met een puntje omhoog, is het ongeveer 2-3 weken oud, maar nog wel te eten. - Scherpe messen
Zorg ervoor dat je een messenslijper in huis haalt. Hoewel je het niet denkt, is het soms gevaarlijker om met een bot mes te snijden, dan met een scherp mes aan de slag te gaan.
Zo zie je maar weer dat veel mensen trucjes hebben bedacht, waardoor ook vele anderen worden geholpen. Hoe vervelend is een gezicht vol tranen door het snijden van een ui? En hoe kan je nou van de buitenkant zien of een ei nog goed is of niet, als het geen datumstempel heeft? En hoe kan je 50 ml afmeten zonder maatbeker? Het zijn vragen waar jij nu wél het antwoord op weet.