Couscous. Je denkt er misschien niet gelijk aan om deze avond op het menu te zetten, maar toch is het wel iets wat je zou kunnen overwegen. Je combineert het met de lekkerste groenten en raakt er ook nog eens erg vol van. Het maakt couscous een heerlijk een veelzijdig product, waarmee je ieder gerecht een boost geeft. Maar, als je gaat koken, is het wel handig dat je weet hoeveel gram couscous je eigenlijk per persoon nodig hebt. Lees het antwoord op die vraag en meer in deze blog.
De hoeveelheid gram couscous per persoon
In principe kan je er vanuit gaan dat je 75 gram ongekookte couscous per persoon moet aanhouden. Echter kan je de hoeveelheden aanpassen per eter, omdat bijvoorbeeld niet iedereen evenveel eet. Zo zal een 50 gram al weg ruim genoeg zijn voor een jonger kind, waar je misschien wel rond de 85 gram wil aanhouden voor een grote eter. Andere factoren die de hoeveelheid beïnvloeden, zijn:
- Gebruik van vlees. Vlees is vaak iets dat redelijk zwaar op de maag kan liggen. Je wil dus bij grote porties vlees niet de overhand aan couscous hebben.
- Een gedeelte vervangen door groentes. Sommige mensen eten graag meer groente dan hetgeen wat koolhydraten levert. Als je veel groenten toevoegt, raden we aan de hoeveelheid couscous te verminderen tot ongeveer 50 gram per persoon.
Zo zie je maar weer dat de aanbevolen hoeveelheid couscous zal verschillen op basis van persoonlijke voorkeuren.
Couscous op de juiste manier bereiden
Nu je de juiste hoeveelheid couscous hebt berekend, is het tijd om te gaan koken. Anders dan bijvoorbeeld rijst of pasta, wil je dit niet koken in warm water. We leggen je uit wat je dan wél wil doen:
- Vul een pan met water en breng dit aan de kook. De hoeveelheid water dat je gebruikt, is het aantal personen x 100 ml. Kook je voor 2 personen, dan neem je dus 200 ml!
- Voeg een snuf je zout en een eetlepel olijfolie toe.
- Wanneer het kookt, haal je de pan van het fornuis/ inductieplaat en voeg je de couscous toe.
- Roer de couscous door het water en dek de pan af met een deksel. Laat het ongeveer 5 (tot uiterlijk 10) minuten staan.
- Na 5 minuten, haal je de deksel eraf en gebruik je een vork om de couscous luchtig te maken. Eventueel kan je nog een lepel olijfolie toevoegen voor de soepelheid.
Wanneer je dan de couscous hebt bereid, is het tijd om de andere ingrediënten toe te voegen. Groenten bak je dus bijvoorbeeld eerst in een andere pan en kook je niet mee met de couscous (omdat je dit dus in principe niet kookt).
Wat is couscous eigenlijk?
Je eet het wel, maar wat is het eigenlijk? Wat is couscous precies? We leggen het je uit!
Couscous is in de basis een heerlijk en veelzijdig graanproduct dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Het wordt gemaakt van durumtarwe, dat tot kleine korreltjes wordt vermalen en gestoomd. Het resultaat is luchtig en korrelig van textuur, vergelijkbaar met rijst, maar met een unieke smaak. Couscous is, voor de duidelijkheid, dus geen vorm van rijst, het lijkt er alleen een beetje op.
Couscous is super makkelijk en snel te bereiden, wat het perfect maakt voor snelle maaltijden. Je hoeft het alleen maar met kokend water te overgieten en even te laten wellen. Het absorbeert smaken als een spons, dus het is fantastisch om te combineren met allerlei ingrediënten, zoals groenten, kruiden, noten en vlees. In Marokko maken ze bijvoorbeeld de lekkerste schalen couscous voor hele families. Ben je een keer daar op vakantie, kijk dan of je op een lokale plek dit voor je kan laten bereiden. Maar, je Noord-Afrikaanse buurvrouw weet vast ook waar ze mee bezig is!
Couscous is erg voedzaam!
Het is niet alleen lekker, maar ook voedzaam, want het zit vol met koolhydraten, vezels en eiwitten. Couscous is daarnaast van nature vetarm en bevat weinig calorieën per portie. Echter, aan alles zit wel een ‘maar’ verbonden. Zo is alleen een bord couscous natuurlijk geen gezonde maaltijd. Combineer het daarom met veel groenten en eventueel wat vlees of noten om een uitgebalanceerde maaltijd te creëren. Bij voorkeur wil je juist zelfs voor volkoren couscous kiezen voor die extra voedingsvezels. En onthoudt, couscous is onderdeel van een maaltijd, maar ook een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Je week volplannen met couscous is dus niet een heel goed idee.
Gerechten met couscous
Omdat we de ergste niet zijn en je graag willen informeren, leveren we hier nog 5 gerechten waar couscous in zit. Lees:
- Couscoussalade: Een verfrissende salade met couscous, komkommer, tomaat, feta, olijven en verse kruiden, op smaak gebracht met een citroen-olijfoliedressing. Lekker om mee te nemen naar het werk!
- Couscous met gegrilde groenten: Geroosterde paprika’s, courgette, aubergine en rode ui gemengd met gekruide couscous voor een smaakvolle vegetarische maaltijd. Perfect voor een mediterraanse avond!
- Couscous met kip en harissa: Gegrilde of gebakken kipfilet met een pittige harissamarinade, geserveerd boven een bedje van couscous en geroosterde groenten. Het is alsof je in een restaurant zit!
- Gegrilde garnalen met couscous: Sappige garnalen gemarineerd in knoflook en citroen, geserveerd met couscous en koriander. Hmm, vis is heel gezond!
- Couscous met gerookte zalm: Romige couscous met stukjes gerookte zalm, dille en citroen, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd. Vergeet niet wat groente toe te voegen!
De mogelijkheden met couscous zijn eindeloos, of je nu van vegetarische gerechten houdt, een visliefhebber bent of juist graag vlees eet. Het is een veelzijdig ingrediënt dat zich goed laat combineren met verschillende smaken en texturen. Wij zouden zeggen, eet smakelijk alvast!