De mooiste sauna’s van Nederland

/
a person pouring water into a glass

Sauna’s zijn al tijdenlang een toevluchtsoord voor ontspanning. Laat Nederland nu net een schat aan prachtige sauna’s hebben. Het zijn de perfecte plekken om te ontsnappen aan de dagelijkse stress en spanning.

In dit artikel nemen we je mee op een reis naar de mooiste sauna’s van Nederland. Je kunt er genieten van warmte, rust en welverdiende verwennerij. En geen zorgen, veel spa’s en sauna’s hebben tegenwoordig een ‘badkleding-dag’. Je hoeft dan niet in je blote **** rond te lopen. We snappen namelijk best dat je het heel ongemakkelijk vindt als je daar ineens de buurman/ je collega/ een leraar rond ziet lopen.

Let op! Het betreft geen rangschikking, maar gewoon een opsomming van dit soort plekken. Bepaal voor jezelf tot welke van deze sauna’s je je het meest voelt aangetrokken.

Thermen Bussloo – Voorst

 Bloemenksweg 38
7383 RN Voorst

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Bij Thermen Bussloo hebben ze maar liefst 16 verschillende soorten sauna’s. De ene is houtgestookt, in de andere waan je je in een oase van eucalyptus en bij weer een andere heb je het meest prachtige panorama uitzicht. Het hele complex, waar je overigens ook kan genieten van andere spa-faciliteiten, massages en meer, is gelegen in de buurt van Apeldoorn. Het grote meer dat het terrein omringt, voegt een extra vleugje sereniteit toe aan de ervaring. Boek vandaag nog en geniet binnenkort nog van de een Himalaya zoutkristalsauna of Kelo sauna.

Thermae 2000 – Valkenburg

Cauberg 25-27
6301 BT Valkenburg

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Thermae 2000 in Valkenburg is een sauna met een spectaculair uitzicht over het Limburgse heuvellandschap. Hier kun je niet alleen ontspannen in de sauna’s, maar ook genieten van therapeutische baden met water uit eigen bronnen. Het is een ideale plek om lichaam en geest te revitaliseren. Sinds kort organiseren ze ook gehele ‘naakte’ weekenden, dus houd daar rekening mee bij het reserveren van je uitje naar deze plek!

De Zwaluwhoeve – Hierden

Zuiderzeestraatweg 108
3849 AJ Hierden

⭐️⭐️⭐️⭐️

Het is één van de meest iconische sauna’s van Nederland. Gelegen in het pittoreske Hierden, biedt deze sauna een een breed scala aan faciliteiten, waaronder binnen- en buitenbaden, stoomcabines, en diverse sauna’s met verschillende temperaturen. De rustieke sfeer en prachtige tuinen maken dit tot een ideale plek voor totale ontspanning. Na afloop van dit heerlijke dagje kan je ervoor kiezen nog even door te rijden naar Harderwijk, een prachtige stad met een bruisende binnenstad waar je ongetwijfeld even lekker een hapje kan eten.

Elysium – Bleiswijk

Kooilaan 1
2665 KR Bleiswijk

⭐️⭐️⭐️⭐️

Elysium, nabij Rotterdam, staat bekend om zijn prachtige architectuur en uitgebreide wellnessfaciliteiten. Je kunt genieten van heerlijke massages, diverse sauna’s, waaronder een Caldarium. De weelderige tuinen en het indrukwekkende Turkse stoombad zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Het woord Elysium heeft overigens zelf een wat dubbelzinnige betekenis. Het woord is in de Griekse mythologie een paradijselijke plek waar de zielen van de deugdzamen na de dood heen gaan. Het wordt vaak geassocieerd met gelukzaligheid en eeuwige vreugde.

SpaWell – Peize

Smeerveensedijk 4
9321 XB Peize

⭐️⭐️⭐️⭐️

Moet je dan altijd stad en land afreizen om bij een sauna te komen? Nou, nee hoor! Ook in het Drentse Peize, aan de rand van Groningen, is een Sauna. Je vindt hier een breed scala aan sauna’s en baden, omringd door heerlijke natuur. Je kan kiezen voor een lavendel sauna, een sauna waar je een film kan kijken, een zoutsteen sauna, een kelo sauna en nog veel meer. De recensies over deze plek zijn overwegend positief, dus zeker het overwegen waard. Wederom dus een plek om aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen.

Tips voor een eerste sauna bezoek

Nu kan het zijn dat je een fervent sauna bezoeker zijn; tegelijkertijd is het ook zomaar mogelijk dat je er nog nooit bent geweest. Hoe pak je nou zo’n eerste bezoekje aan de sauna aan? We geven je een aantal tips om je eerste bezoek aan de sauna zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

 • Kies de juiste sauna
  Begin met een milde sauna met lagere temperaturen, zoals een Finse sauna. Vermijd extreem hete sauna’s om oververhitting te voorkomen. Naar de sauna gaan is ook een kwestie van trainen. Als je weet hoe je moet ademhalen en wat je comfortabel vindt, kan je misschien een andere sauna uitproberen.
 • Kleed je gepast
  Indien je kleding aan mag: draag comfortabele badkleding en loop tot aan de deur op je slippers. Neem ook een grote handdoek mee om op te zitten in de sauna. Dat laatste is overigens in veel sauna’s verplicht vanwege een hygiënisch oogpunt.
 • Hydrateer goed
  Drink voldoende water voor en na je saunabezoek om uitdroging te voorkomen. Alcohol en cafeïne vermijden is ook een goed idee. Na afloop van je saunabezoek kan je ook langzamerhand weer beginnen met hydrateren.
 • Neem de tijd
  Begin met korte sessies van 10-15 minuten in de sauna, gevolgd door afkoeling in een koude douche of dompelbad. Herhaal dit proces langzaam (we bedoelen met een herhaling een volgende bezoek aan de sauna) en bouw de tijd in de sauna op.
 • Ontspan en luister naar je lichaam
  Ga liggen of zitten, adem rustig en ontspan. Als je je ongemakkelijk voelt of duizelig wordt, verlaat dan onmiddellijk de sauna en zoek verkoeling. Neem wat ons betreft een ervaren iemand mee, die je door het proces kan heen loodsen.

En zo zijn we ervan overtuigd dat het absoluut moet lukken, een comfortabel bezoekje aan de sauna. Lees je goed in over de plek, kies eventueel een van de bovenstaande sauna’s uit en geniet van een heerlijk dagje ontspannen. Houd je niet van sauna’s, maar je partner wel? Veel van dit soort plekken bieden ook andere vormen van ontspanning aan, waaronder massages en meer. Kan jij genieten van een heerlijke massage terwijl hij/ zij volledig zweet in de sauna. Heb je toch een dagje samen uit!

Laatste artikelen van Blog