Bekende Nederlandse dichters

Dichten is een kunst zo fijn
met woorden spelen, het is een wonderlijk schijn.
Zinnen vormen, emoties delen
in de wereld van taal, houden we ervan om met woorden te spelen.
Met rijm en ritme, klank en kleur,
brengen we verhalen tot leven, ten goede van ons humeur.

Zo, dit gedicht hebben we binnen een aantal minuten uit onze losse mouw geschut. Het is simpel en rijmt, al is dat laatste niet per se een vereiste om iets een gedicht te noemen. Dichten is een kunst en met bovenstaand gedichtje komen we lang niet bij de crème de la crème van wat we in Nederland kennen. In dit artikel zullen we dan ook bekende Nederlandse dichters omschrijven die het wél tot de top hebben gemaakt.

Vind jij dat er iemand mist in onze lijst? Laat het ons gerust weten, wellicht dat we hem/ haar later nog toevoegen.

Annie M.G. Schmidt

Leeftijd: 84 jaar (20 mei 1911- 21 mei 1995)

Wie denkt aan een kinderboekenschrijfster, denkt ongetwijfeld aan Annie M.G. Schmidt. Maar wist je eigenlijk wel dat ze ook een heel aantal gedichten(bundels) heeft geschreven? Haar werk omvat humor, tederheid en scherpzinnigheid. Veel van haar gedichten spreken zowel kinderen als gedichten aan. Dit komt omdat ze met creatief taalgebruik en veel verbeeldingskracht nog steeds alledaagse situaties omtovert tot poëzie. Een voorbeeld van haar bekende gedichten zijn:

Jean Pierre Rawie

Leeftijd: 72 jaar (20 april 1951 – …)

Een dichter en vertaler die nog steeds zijn melancholische poëzie uitbrengt en mensen doet fascineren. Zijn levenswerk omvat een indrukwekkende verzameling die veelal over onderwerpen als liefde, vergankelijkheid en nostalgie gaan. Rawie’s beheersing van de taal en zijn vermogen om diepe emoties te vangen, hebben hem een prominente plaats in de Nederlandse literatuur bezorgd. Het is toch prachtig wat je allemaal met taal kan doen? De gedichten weerspiegelen overigens, net als bij veel collega’s het geval is, meer dan eens persoonlijke ervaringen en het streven naar schoonheid in de eenvoud van het leven. Je moet het maar kunnen.

Bart Chabot

Leeftijd: 69 jaar (26 september 1954 – …)

Bart Chabot is een veelzijdige Nederlandse schrijver, dichter en performer. Zijn werk bestrijkt diverse genres, waaronder poëzie, proza, columns en toneelstukken. Chabot staat bekend om zijn rauwe, humoristische stijl en zijn vermogen om de alledaagse realiteit op een unieke en vaak absurde manier te beschrijven. Hij behandelt onderwerpen variërend van het alledaagse leven tot diepere existentiële thema’s. Zijn creatieve en eigenzinnige schrijfstijl heeft hem een trouwe lezersschare opgeleverd en een blijvende invloed gehad op de Nederlandse literatuur. Een voorbeeld uit zijn werk is:

Overigens is dat geen dichtbundel of iets van die trant, maar een biografisch boek.

Joost van den Vondel

Leeftijd: 91 jaar (17 november 1587 – 5 februari 1679)

In de 17e eeuw beleefde Nederland de Gouden Eeuw, een periode van grote welvaart en culturele bloei. Joost van den Vondel, de ongekroonde koning van de Nederlandse poëzie, was een prominent figuur in deze tijd. Zijn epische meesterwerk, ‘Lucifer’, wordt nog steeds beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse literatuur. Lucifer is van origine een toneelstuk, maar staat tegenwoordig ook op de leeslijst van middelbare scholen. Moet je nagaan hoe populair het vandaag de dag nog is. Met zijn elegante verzen en diepgaande thema’s heeft Vondel de poëzie in Nederland op de kaart gezet. Hij is tevens de schrijver van het kortste, Nederlandse gedicht:

‘U, nu!’

Joost van den Vondel

Ellen Deckwitz

Leeftijd: 41 jaar (20 mei 1982 – …)

Als we naar het heden kijken, kunnen we niet om Ellen Deckwitz heen. Ze vertegenwoordigt de moderne poëzie in Nederland met haar gedurfde en eigentijdse benadering van het medium. Haar werk is doorspekt met maatschappijkritiek en persoonlijke reflecties, waardoor ze een stem is voor de huidige generatie. Zo schreef ze een aantal jaar geleden het volgende gedicht dat natuurlijk heel veel zegt over het leven van toen:

Herman Finkers

Leeftijd: (69 jaar) 9 december 1954

Maar ook een man als Herman Finkers is er eentje van wie we nog graag veel horen en willen blijven horen. Hij mag dan wel bekend staan als een cabaretier; stiekem is hij veel meer dan dat. Zo bracht hij ook verschillende boeken uit, waaronder eentje genaamd ‘Poëzie, moeilijk nie‘. Verder is hij natuurlijk iemand die vele gezichten een glimlach bezorgd. Finkers behandelt vaak alledaagse onderwerpen en zijn optredens bevatten vaak woordspelingen en absurditeiten. Zijn humor is geliefd bij een breed publiek en heeft hem vele prijzen en erkenning opgeleverd in de Nederlandse entertainmentindustrie.

J.C. Bloem

Leeftijd: 79 jaar (10 mei 1887 – 10 augustus 1966)

De 20e eeuw bracht een golf van romantische dichters voort, en J.C. Bloem was een van de meest geliefde. Zijn melancholische gedichten, doordrenkt van een gevoel van verlies en verlangen, raakten de harten van velen. Bloem’s ‘Media vita‘ is een klassiek werk dat de complexiteit van menselijke relaties verkent. Een werk waarin hij rekenschap geeft aan de onsterfelijke dood. Nog steeds wordt zijn werk keer op keer gelezen en geanalyseerd. Zelf is hij er niet meer om toelichting te geven of nieuw werk te schrijven, dus andere kunnen er zich enkel op baseren.

Slotgedachte

Nederlandse dichters hebben de kunst van het woord naar nieuwe hoogten getild, en hun nalatenschap leeft voort in de harten en geesten van velen. Terwijl we deze opmerkelijke dichters eren, moeten we onthouden hoe hun poëzie ons verbindt met de diepste emoties en gedachten die we allemaal delen.

Laatste artikelen van Blog