BIBS speen slecht? We leggen het je uit

baby with purple pacifier standing on crib

Sommige mensen kijken naar een baby en kunnen alleen maar dromen van het luizenleventje dat ze leven. Je hoeft maar te huilen en je krijgt eten, affectie, warmte, liefde en zelfs een schone luier. Wat ook kenmerkt aan de meeste baby’s is, is dat ze op een speen zuigen.

Tegenwoordig zijn er van allerlei spenen op de markt. Het ene kind is het andere niet en ieder kind heeft misschien wel een andere (of zelfs geen) speen nodig. Zo bestaat er ook de zogeheten BIBS speen. Maar is deze eigenlijk wel goed voor je kind? En wat kenmerkt die speen nou eigenlijk van andere spenen? Lees in deze blog alle relevante informatie die je wil weten over je over deze speen.

De BIBS speen uitgelegd

Waar veel mensen de fout mee ingaan, is dat de BIBS speen een soort speen is. Echter is dat niet helemaal waar. BIBS is namelijk een merk, dat al een aantal jaar geleden is overgevlogen vanuit Denemarken. In Nederland vind je met name ronde spenen van dit merk en laat die speen nou zijn bestempeld als dé BIBS speen. Hoewel ze in principe zelfs vijf vormen spenen verkopen (rond, latex, siliconen, symmetrisch en platte orthodontistisch), leggen veel mensen de associatie met een BIBS als een merk voor ronde spenen.

Ronde spenen

Zo’n ronde speen herken je in de volksmond ook wel als een fopspeen. Een baby heeft van nature een reflex om te zuigen. Dit doet hij waarschijnlijk aan de borst van de moeder, maar er is ook een lange tijd dat hij daar natuurlijk niet te vinden is. Om te voorkomen dat een baby op zijn duim gaat zuigen, wordt er een speen ofwel een fopspeen aangereikt. Hiermee stel je de baby gerust, voorkom je dat hij gaat huilen en geef je hem een veilig gevoel. Bovendien is het vanuit tandheelkundig opzicht (groei van kaken) ook beter dat het kind op een fopspeen zuigt. Het stimuleert eveneens de neusademhaling en voorkomt dat het kind veel door zijn mond gaat ademen.

Een populaire vorm van een fopspeen is de speen met een ronde vorm. Hoewel wordt gezegd dat het zuigen op een speen beter is dan op je duim, zijn er de afgelopen jaren toch wel vaker dan eens negatieve geluiden over zo’n fopspeen omhoog gekomen. Maar waarom eigenlijk?

De gevaren van een fopspeen

Zo’n twee jaar geleden kwamen er dus allemaal negatieve berichten in het nieuws over de fopspeen. Het gebit van kinderen zou scheef zijn gaan groeien en er zouden kinderen zijn die door de fopspeen zouden slissen. En hoe dat tegenwoordig gaat bij de moedermaffia, is dat op van allerlei forums omhoog gekomen. Ineens verklaarden de moeders dat de tandheelkundige problemen van hun kinderen waren gecreëerd door de ronde fopspeen. Gezien BIBS ook veel van die spenen verkocht, werd het bericht dat in het specifiek de BIBS speen slecht zou zijn. Zélfs met de kennis dat er minstens nog tien andere merken zijn die dat soort spenen verkopen.

Het gevaar is niet bewezen

Het klinkt inderdaad plausibel dat spenen uiteindelijk slecht zijn voor het gebit. Sterker nog, dat is ook echt zo. Echter zullen problemen alléén optreden als het kind te lang blijft ‘spenen’. Zo wordt er aangeraden dat het kind rond 18 maanden langzaam begint met afbouwen, om tenminste voor zijn derde verjaardag zonder speen te kunnen. Doe je dat niet, dan maakt het kind kans op de volgende risico’s:

  • Wanneer het kind zijn tanden op elkaar houdt, zie je een soort gat. Dit is eigenlijk bij heel veel kindjes zo, maar bij zij die op tijd stoppen met spenen, groeit het gebit vanzelf weer recht.
  • En inderdaad, een kind kan gaan slissen. Dit heeft ermee te maken dat een kind met een speen eigenlijk op de verkeerde manier slikt. Blijf je op die manier slikken maar dan zonder speen in je mond, dan is dat slissen een plausibel gevolg.

Als je het dus goed leest en begrijpt, heeft een BIBS speen helemaal niks met het probleem te maken, toch?

Je kan gewoon blijven ‘BIBS-en’

De problemen die door de moeders de wereld in werden gebracht, hebben in principe niks te maken met een BIBS speen. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor het punt dat ronde spenen van BIBS slechter voor je kind zou zijn dan een andere speen. Het probleem zit ‘m dus met name in de duur dat je een kind een speen in de mond laat hebben. Een speen heeft veel voordelen en voor welke speen je kiest, ligt aan jouzelf als ouder en aan de voorkeur van het kind. Is je kind inderdaad fan van een speen, zorg dan dat je op tijd begint met afbouwen. Bovendien is het sowieso niet goed om je kind dag en nacht met de speen te laten rondlopen.

Professioneel en deskundig advies

Er zijn talloze merken die van allerlei fopspenen verkopen. Voor welke fopspeen je moet gaan, hangt absoluut af van je budget, voorkeur en de voorkeur van je kind. Echter kunnen we je wel een aantal tips geven voor de keuze:

  • Lees je in in verschillende merken. Wat is de reden waarom zij hun eigen spenen het beste vinden? Is het het materiaal dat ze gebruiken? Gaat het om de duurzaamheid van de speen? Hebben ze wetenschappelijke onderbouwing waarom een speciaal soort speen het beste voor je kind is?
  • Raadpleeg een tandheelkundige. Zij hebben de kennis over verschillende reflexen in de mond en wat voor invloed dit kan hebben op het gebit van je kind. Ben je erg bang dat je kind gaat slissen, laat je dan informeren wat hier de reden voor kan zijn. Wellicht dat een logopedist je hier ook het een en ander over kan vertellen.
  • Vraag ervaringen aan anderen. Laat je informeren door andere moeders. Pas hier dus wel mee op, omdat niet alles wat zij zeggen klopt. Echter kunnen ze je wel vertellen wat voor hun kindje werkt. Richt je in zo’n geval dus met name op de positieve aspecten van de speen.

En onthoudt, lang niet alle kindjes vinden een speen leuk. Zij beginnen vaak als alternatief aan duimen en dat hoeft niet verkeerd te zijn, mits je weet welke consequenties dit kan hebben. We geloven dat je uiteindelijk wel tot het juiste advies komt. Wees niet bang om vragen te stellen! Je hoeft het niet alleen te doen.

Laatste artikelen van Blog