Verf op waterbasis: dit zijn de verborgen nadelen

four orange, green, blue, and red paint rollers

Welkom terug, doe-het-zelf Nederland! Vandaag de dag is het weer tijd om de handen uit de mouwen te steken. Dit keer ben je waarschijnlijk erg benieuwd naar verven met verf op waterbasis. En dan met name of en welke nadelen er mogelijk zijn. Wat dat betreft ben je bij Elegant wederom aan het juiste adres, want dat is wat we je inderdaad zullen vertellen. Trek je kluskleren maar alvast aan, want voor je het weet kan je al beginnen met verven. Nou, zet ‘m op, he!

De nadelen op een rijtje

We beginnen maar direct met hetgeen je wil horen. Mocht je na afloop van een artikel nog vragen hebben, dan is het altijd mogelijk om deze te stellen, eventueel aan een professional. In elk geval kan je voor nu rekening mee. houden

1. Droogtijden: een delicate balans

Een van de veelgenoemde nadelen van verf op waterbasis is de korte droogtijd. Dit klinkt in eerste instantie misschien als een voordeel—wie wil er nou niet snel door met het project?—maar het kan ook een keerzijde hebben. Doordat de verf zo snel droogt, wil je eigenlijk een muur in één keer schilderen. Als je een korte werkpauze neemt, is het verstandig om je kwasten en rollers in (verdunde) verf te houden, omdat anders de verf al snel indroogt.

Maar goed, ieder nadeel kent ongetwijfeld ook vaak een voordeel. De snelle droogtijd betekent bijvoorbeeld wel dat je meerdere lagen per dag kan schilderen. Zolang je een goede grondverf hebt gebruikt en daarna een dekkende kleur gebruikt, ben je zo klaar. Mooi, als je een nieuwbouwwoning op de kop hebt getikt en asap wil verhuizen.

2. Minder geschikt voor bepaalde oppervlakken

Verf op waterbasis hecht niet altijd even goed op alle oppervlakken. Zo is het van groot belang dat je een ondergrond altijd eerst ontvet en schuurt, voordat je de verf aanbrengt. Heb je al een keer verf op waterbasis op een laag verf op terpentinebasis geverfd en wil je er nu weer met deze verf overheen, dan heb je eveneens een probleem. Eén keertje verschillende soorten verf over elkaar heen kan wel, maar meer dan dat eigenlijk niet.

3. Snel strepen te zien

Watergedragen verf dien je toch wel degelijk met een dikke laag aan te brengen. Doe je dat niet, dan zal je snel strepen zien. Je spreekt in dit geval overigens over ‘laagdikte’. Overigens kan het ook zo zijn als je:

  • onregelmatige druk uitoefent op de roller of kwast
  • de verf te snel laat drogen, bijvoorbeeld omdat het te warm is en er veel luchtstromen zijn
  • lage kwaliteit schilderspullen gebruikt. Deze nemen dan bijvoorbeeld de verf niet goed genoeg op

Een onjuiste applicatie of techniek kan je voorkomen door bijvoorbeeld filmpjes te kijken van professionals, om te zien hoe zij het doen en wat voor attributen ze je aanraden te gebruiken.

4. Vochtproblemen

Helaas, helaas. Verf op waterbasis is de eerste tijd nog vrij vochtgevoelig. Pas na enige tijd en dan spreek je niet over uren maar eerder weken of zelfs maanden, neemt de gevoeligheid voor vocht ietwat af. Om onder andere deze reden is deze verf dan ook minder geschikt voor buitengebruik. Daarentegen zal het binnen niet veel problemen opleveren, al hangt dat er ook een beetje vanaf hoe goed geïsoleerd het huis is, ofcourse.

Weeg de voor- en nadelen af

Misschien ben je na het lezen van deze blog een beetje geschrokken. Je denkt er toch maar over na om geen verf op waterbasis te gebruiken. Echter is dat nergens voor nodig. Sterker nog, er zitten een heleboel voordelen aan deze verf die je ongetwijfeld op andere gedachten zullen brengen:

  • Korte droogtijd: binnen 2 á 3 uur is de eerste laag alweer klaar!
  • Geur vervliegt snel: watergedragen verf heeft een veel mildere geur dan andere verfsoorten, wat het aangenamer maakt om mee te werken. Bovendien ‘neutraliseert’ de geur ook wel gauw.
  • Wit is wit: na een aantal jaar toch ineens een vergeling van je witte verf? Bij watergedragen verf zou dat eigenlijk niet tot nauwelijks moeten gebeuren.
  • Beter voor het milieu: Watergedragen verf bevat minder vluchtige organische stoffen (VOS), wat beter is voor de gezondheid en het milieu. Ventileren is nog steeds altijd goed, but you get the point.
  • Etcetera

In elk geval zouden we zeggen, kijk eens om je heen, vraag naar ervaringen, contacteer eventueel een professional en verven maar!

Conclusie

Al met al zouden we je aanraden om e kiezen voor de verf waar jij het fijnst mee kan verven. Controleer bij oude muren altijd de onderlagen en pas je technieken eventueel aan om het verven zo goed mogelijk te laten slagen. Onthoud: watergedragen verf kent zeker zijn nadelen, maar is binnenshuis over het algemeen een erg prettige verf om mee te werken!

Laatste artikelen van Blog