Laminaat komt omhoog en kraakt

Het overkomt iedereen weleens. Is uw woning net in optimale staat, met mooie meubels, prachtige gordijnen en gezellige accessoires, dan gebeurt het: uw zo zorgvuldig gelegde laminaat komt omhoog of het laminaat kraakt in alle toonaarden. Kortom, de laminaatvloer lijkt verpest. In dit artikel geven we wat handige tips over wat te doen bij omhoogkomend laminaat of een krakende vloer.
 
Laminaat komt omhoog – oorzaken en oplossingen
 
In vochtige periodes kan uw laminaatvloer gaan werken. Vocht laat de planken uitzetten, weer krimpen en uiteindelijk een beetje vervormen. Heeft u dan aan de zijkanten (bij de muur) niet voldoende speelruimte, dan kunnen de planken geen kant meer op en komt het laminaat omhoog. 

Het laminaat komt omhoog en zorgt voor vervelende onregelmatigheden in uw vloer. Uw laminaat komt omhoog, maar is goed te herstellen. In enkele stappen zet u het eenvoudig weer vast. Wat u hiervoor nodig heeft? Wat extra laminaatplankjes, een hamer, beitel en een zaagje.
 
Stap 1. Leg een extra laminaatplankje op de vloer, zo komt u erachter waar precies het laminaat onregelmatigheden vertoont. Laminaat komt omhoog en verschuift richting de muur. U zult dus een plint moeten loswrikken om het laminaat goed te kunnen herstellen.
 
Stap 2. Verwijder de plint voorzichtig met hamer en beitel door de beitel tussen plank en muur te wrikken en met de hamer op de beitel te tikken. Wees voorzichtig met de muur.
 
Stap 3. Is de plint verwijderd? Dan ziet u welke laminaatplank te dicht bij de muur is komen te liggen. Teken met potlood en lat een strakke zaaglijn op de opbollende laminaatplank. De zaaglijn moet op precies dezelfde hoogte zitten als de laminaatplankjes naast de ‘beschadigde’ plank.
 
Stap 4. Zaag langs de getekende lijn en verwijder voorzichtig het stukje laminaat.
 
Stap 5. Is de vloer nu vlak? Laminaat komt omhoog als het geen kant op kan. Als het goed is, heeft u de planken zojuist extra ruimte gegeven. Nu kunt u de plint weer tegen de muur plaatsen.
 
Waardoor ontstaat een krakende vloer en hoe lost u dit op?
 
Laminaat kraakt, als het te strak gelegd is. Laminaat. is levend materiaal en heeft een halve tot een hele centimeter nodig om goed te kunnen ‘werken’ bij vocht en dagelijks gebruik. Laminaat kraakt soms ook, als het te goedkoop materiaal betreft, bijvoorbeeld mdf van slechts 5 of 6 mm. Bij een enkel kliksysteem kan er speling ontstaan in de naden en zo ontstaat kraaklaminaat. Hout tegen hout veroorzaakt nu eenmaal een onaangenaam krakend, piepend geluid.
 
Als laminaat kraakt, zijn er een aantal oplossingen te bedenken. Natuurlijk is een betere kwalititet laminaat (op hdf) een optie. Maar u komt ook een heel eind als u klem liggend laminaat weer de ruimte geeft, zoals bij laminaat dat omhoog komt is beschreven. U kunt prima plaatselijk vloerdelen bewerken, als laminaat kraakt, zodat de hele vloer er niet uit hoeft.
 
Ook een goede vloerisolatie doet wonderen tegen krakend laminaat en zorgt voor extra comfort.
 
Zoekt u naar een zeer snelle, makkelijk oplossing voor als uw laminaat kraakt? Laat dan wat lijm in in de naden van de laminaatplanken lopen. De elastische substantie stopt direct het kraken en piepen!

Laatste artikelen van Blog