Dekton keukenblad: fantastisch, maar wat zijn de nadelen?

black flat screen tv mounted on white wall

Na jarenlang sparen is de dag toch eindelijk daar: je gaat op pad om een nieuwe keuken te shoppen. In al die jaren is je smaak klaarblijkelijk toch een aantal keer veranderd, maar nu weet je het écht zeker. Van een ingebouwde afzuigkap tot een heetwaterkraan en diepe lades, het zal er fantastisch uit komen te zien. Helaas is er één klein dingetje waar je nu net geen rekening mee hebt gehouden: het keukenblad. Wist jij veel dat er zoveel verschillende soorten keukenbladen waren. Laat staat dat er sinds enige tijd nog een nieuwe ‘soort’ is toegevoegd. Dus… How is your day going?

In deze blog zullen we het hebben over de verschillende soorten keukenbladen, waar bij we de focus op het materiaal ‘dekton’ leggen. Daar zal je dan ook gelijk enige nadelen van te lezen krijgen, omdat het altijd goed is verder dan je neus lang te kijken, bij dit soort dingen. Heb je na afloop van dit artikel nog vragen, kijk dan even of je een professional aan de mouw kan trekken. Hopelijk kan hij of zij je voorzien in de antwoorden die je zoekt.

Verschillende soorten keukenbladen

As always beginnen we bij wat inleidende informatie. Want, hoewel je wel weet hoe het keukenblad er uit moet zien, weet je eigenlijk niet wat welke materialen er zijn. Vandaar een klein overzicht van de verschillende soorten keukenbladen. Zie:

  • Keramiek: Hitte-, kras- en vlekbestendig, hygiënisch, maar kwetsbaar voor stoten en prijzig.
  • Composiet: Onderhoudsvriendelijk, kras- en hittebestendig, verkrijgbaar in veel kleuren, maar gevoelig voor chemicaliën en vaak duur.
  • Graniet: Natuurlijke uitstraling, hitte- en krasbestendig, maar poreus, zwaar, en kostbaar.
  • Marmer: Luxueuze look, hittebestendig, maar kras- en vlekgevoelig, en duur.
  • Hout: Warme uitstraling, makkelijk te repareren, maar onderhoudsintensief, gevoelig voor hitte, vocht en krassen.
  • RVS: Zeer hygiënisch, hittebestendig, modern uiterlijk, maar krasgevoelig en koud qua uitstraling.

Je keuze hangt af van stijl, budget en gebruiksbehoeften, maar je hebt natuurlijk ook nog het materiaal wat we nu zullen behandelen… Dekton!

Eigenschappen dekton

Dekton is een ultracompact materiaal dat steeds populairder wordt voor keukenbladen. Het is samengesteld uit een mix van materialen die ook in glas, porselein en kwarts worden gebruikt en wordt vervaardigd onder zeer hoge druk en temperatuur. Kijk eens naar de onderstaande voordelen, dan snap je wel waarom het materiaal opkomend en populair is.

  • Extreem duurzaam
    Zeer bestand tegen krassen, hitte, en vlekken.
  • Kleurecht
    Verkleurt niet bij blootstelling aan zonlicht, waardoor het ook geschikt is voor buitenkeukens.
  • Vlekbestendig
    Niet-poreus, waardoor het geen vlekken absorbeert en makkelijk schoon te houden is.
  • Veelzijdig
    Verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen, geschikt voor verschillende keukenstijlen.

Het soort keukenblad is ontstaan uit de wetenschap om een materiaal te ontwikkelen dat eigenlijk nagenoeg perfect is voor keukens waar intensief in wordt geleefd, maar er wel stijlvol uitzien. Denk bijvoorbeeld aan alle voordelen van RVS, maar dan dus in het ‘mooi’. Wat dat betreft zou je al direct ‘verkocht’ kunnen zijn, maar helaas dien je nog rekening te houden met een aantal nadelen.

Mogelijke nadelen van dekton

Over naar het gedeelte van de blog waarvan je misschien hoopte dat deze niet bestond: de nadelen van dekton. Weet dat alles relatief is en met een paar aanpassingen in een ander daglicht is te plaatsen.

#1 Kosten

Dekton is relatief duur in vergelijking met andere materialen zoals laminaat of composiet. Dit zal het ongetwijfeld minder toegankelijk maken voor sommige mensen. Het wordt al snel weer van de lijst van opties weggestreept, terwijl het juist zo fijn zou zijn voor sommigen.

#2 Schade

Als er schade optreedt, zoals scheuren of diepe krassen, kan het moeilijk en soms zelfs onmogelijk zijn om deze te repareren. Sterker nog, van scheuren wordt eigenlijk gezegd dat het helemaal niet kan, omdat de scheur nooit helemaal weg zou gaan. Ineens heb je een heel nieuw blad nodig en dat terwijl je dacht dat het ‘duurzaam’ en ‘onverwoestbaar’ zou zijn.

#3 Esthetiek

Eerlijk is eerlijk, dekton heeft een erg unieke look. Een look die door lang niet iedereen geliefd zal worden. Met wat ‘marble strepen’ in het blad lijkt het misschien wel op natuursteen, maar dat is het simpelweg niet. Ook kan het volgens ervaringsdeskundigen van een afstandje wat goedkoop ogen, net zoals dat bijvoorbeeld met kunststof het geval is. In elk geval is het daarom goed om altijd eerst naar een showroom te gaan en het ’te voelen’ voordat je een definitieve keuze maakt. Overigens wordt het door sommigen ook als ‘koud’ ervaren, zowel qua uiterlijk als fysiek, wat sommige mensen minder aantrekkelijk vinden voor woonruimtes.

#4 Minder vergevingsgezind

Door de hardheid en het gewicht van Dekton is het materiaal minder vergevingsgezind tijdens het plaatsingsproces. Kleine fouten tijdens het meten of plaatsen kunnen grote gevolgen hebben.

#5 Deskundige

Helemaal do-it-yourself, wat ongetwijfeld wel zo is bij zoiets als hout, is dekton absoluut niet. Sterker nog, je bent in dit geval echt afhankelijk van een deskundige. Niet alleen omdat je niet de materialen in huis hebt om het maken, maar ook omdat je het zelf eigenlijk niet kan bewerken. In principe is dat niet echt een probleem, maar vergeet niet dat arbeid niet gratis is. Je zal daarom altijd geld en tijd nodig hebben om de klus te klaren.

Maar goed, en dat geldt eigenlijk bij alle ‘nadelen’ die we hebben beschreven, er is zeker iets voor te zeggen. Veel ‘nadelen’ ken je ook bij andere soorten keukenbladen en met een beetje positieve instelling, weet je wel dat voor alles een oplossing is. We zouden zeggen, als je dekton overweegt als keukenblad, zorg dan eerst dat jeje onderzoek hebt gedaan. Ga langs bij verschillende keukenboeren, ontdek incongruenties in hun omschrijvingen en verdiep je in het fabricatieproces. En verder, verder hopen we dat je een plezier zal hebben aan je nieuwe keuken!

Laatste artikelen van Blog