Wat is een mooie bedtijd voor een kind van 10 jaar?

boy reading Tom's book on bed

Je kan het maar moeilijk goed doen, tegenwoordig. Is het niet de oudere generatie, die het wel beter weet, dan is het de moedermaffia die dreigt je te komen halen. We doelen dan natuurlijk op de keuzes die je maakt in de opvoeding van je kroost. Tegenwoordig is er zó veel informatie beschikbaar, dat het misschien wel te veel is geworden. Het resulteert er zich in elk geval in dat ouders steeds minder vaak zeker zijn over hun beslissingen en dan ook met steeds meer vragen komen.

Eén van die vragen betreft bedtijd. Aan de ene kant wil je dat je kind genoeg slaap krijgt, maar op een gegeven moment wordt dat beïnvloedt door het kind zelf. Want a) je kan een kind niet bevelen te slapen en b) als hij/zij hoort van vriendjes dat zij later gaan, dan wil hij/zij dat ook. Hoe dan ook blijft het een lastig onderwerp, waar we je in deze blog maar al te graag mee willen helpen. Lees je mee?

Het belang van slaap

Voor een kind van 10 jaar is een consistente bedtijd belangrijk voor een goede nachtrust en de algehele gezondheid. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich, wat bijdraagt aan de groei n het herstel van spieren en weefsel. Op cognitief gebied speelt slaap eveneens een belangrijke rol. Een uitgerust kind kan zich namelijk beter focussen op school en zal net iets beter presteren dan wanneer hij vermoeid is.

Daarnaast zal het ook emotioneel gezien voordelen bieden. Ben je je er bijvoorbeeld van bewust dat een moe kind veel sneller zijn emoties laat varen? Precies. Een kind met genoeg slaap zal zijn emoties beter kunnen reguleren en zich over het algemeen waarschijnlijk wat beter voelen. Al met al kunnen we daarmee concluderen dat een goede nachtrust essentieel is voor de algehele gezondheid en het welzijn voor een kind van 10. En natuurlijk ook die van jou.

Bedtijd voor een 10-jarige

Over het algemeen wordt aangeraden dat kinderen van deze leeftijd zo’n 9 tot 11 uur slaap per nacht krijgen. Op basis daarvan zou een geschikte bedtijd voor een kind van 10 jaar, een beetje afhankelijk van de tijd waarop ze ’s ochtends opstaan, meestal tussen de 20:00u en 21:00u zijn. Vooral op schooldagen zouden we eerder neigen naar die 20:00u. In het weekend het even uitrekken tot 21:00u, is dan prima.

Tips voor een goede slaaproutine

De tijden die we aandragen, klinken vrij statisch, maar die vertellen we natuurlijk wel met een reden. In elk geval staat eraan ten grondslag dat de slaaproutine goed is. Deze zou je kunnen verbeteren aan de hand van de volgende tips:

#1 Vaste routine

Creëer een consistente routine die elke avond gevolgd wordt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • tandenpoetsen
  • pyjama aan
  • in bed liggen
  • een boek lezen (of voorgelezen worden)
  • na enige tijd het licht uit
  • lekker gaan slapen

Als een kind vrij energiek is, zou je ervoor kunnen kiezen om een actief punt te implementeren. Ga bijvoorbeeld een half uur voor het slapen gaan nog even wandelen of speel een spelletje.

#2 Beperken van schermtijd

De tienjarige zal het er wel niet mee eens zijn, maar het beperken van de schermtijd is van groot belang als het gaat om het aanhouden van een goede slaaproutine. Zorg er bijvoorbeeld voor dat schermen zoals tablets, telefoons en tv’s minstens een uur voor bedtijd uitgeschakeld worden om de productie van melatonine niet te verstoren. Dat zal aan het begin even wennen zijn, maar uiteindelijk leiden tot veel goeds. Ennûh, in die tijd moet je er als ouder ook het goede voorbeeld aan geven, hè?

#3 Slaapvriendelijke omgeving

Houd de slaapkamer donker, stil en op een comfortabele temperatuur. Dit helpt het kind om makkelijker in slaap te vallen en door te slapen. In de zomer is het misschien handig om zoiets als een airco te hebben en de dekens te veranderen naar slechts een dun laken. ’s Winters zou je kunnen overwegen om alles helemaal potdicht te maken, maar dat beperkt de toevoer van zuurstof/ verse lucht. Zet liever een raam open en geef hem/ haar een extra deken, om zo de voldoende warmte te creëren.

#4 Beweging

Zorg ervoor dat het kind overdag voldoende lichaamsbeweging krijgt, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Als het kind drie keer per week naar een sport gaat, dan is dat prima. Op de dagen dat hij of zij niet aanwezig is op zo’n plek, kan je het aanmoedigen om zelf lekker naar buiten te gaan en te gaan spelen. In elk geval is een hele middag gamen niet heel bevorderlijk op zo’n moment.

#5 Gezonde voeding

Hoe heerlijk een vette pizza ook is, het is niet verstandig om dit te vaak te doen. Dat is het niet voor de algehele gezondheid, maar ook niet voor het slapen gaan. Te zware maaltijden en veel suiker vlak voor bedtijd, zal ervoor zorgen dat het kind zijn energie niet kwijt kan. Het resulteert er vaak in dat kinderen moeilijk in slaap kunnen komen. Vallen ze wel in slaap door een zogeheten suikerdip, dan is het alsnog vaak zo dat de slaap niet zo optimaal is als het had kunnen zijn.

Bovenstaande richtlijnen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat een kind van 10 jaar voldoende rust krijgt voor hun fysieke en mentale ontwikkeling.

Conclusie

Een kind van tien jaar? Doe die maar lekker om een uur of 8 in de avond naar bed. Hij of zij is nu op een leeftijd waaraan je kan uitleggen waarom je de bepaalde grenzen legt. Mocht het zo zijn dat een kind echt nooit eerder dan 21:00u zijn of haar ogen sluit, dan kan je de bedtijd wellicht wat uitstellen. Probeer jij maar eens op commando te gaan slapen, dat lukt je natuurlijk ook niet. Houd altijd rekening met de behoeften van het kind en doe wat goed voelt. Wij verplichten je immers ook nergens toe, hoor.

Laatste artikelen van Blog